Dienstencheques

In deze rubriek hebben we een aantal veelgestelde vragen met hun antwoord op een rijtje gezet. Onder het tabblad ‘Dienstencheques’ vindt u eveneens heel wat informatie. 

Weet dat u ook altijd in onze kantoren terecht kunt met uw vraag: telefonisch, via e-mail of ter plaatse. We helpen u graag verder.

 

Een dienstencheque kost 9 euro. Na belastingvermindering is dit nog maar 6,30 euro.

Als u als individuele gebruiker in de loop van het kalenderjaar op hetzelfde gebruikersnummer al 400 cheques hebt aangekocht, betaalt u voor de extra cheques 10 euro.

In een gezinssituatie kunt u dit vermijden door dienstencheques aan te kopen met een nieuw gebruikersnummer op naam van de partner.

Voor één dienstencheque kan u één uur huishoudelijke hulp of strijkhulp krijgen.

De officiële uitgever van de dienstencheques is Sodexo. U kunt online op hun website uw dienstencheques bestellen.

Bent u nog niet geregistreerd, dan helpen wij u graag bij de administratieve formaliteiten, helemaal gratis. Neem contact met een Dienstenaanhuis-kantoor in uw buurt.

U vindt alle gedetailleerde informatie op deze pagina.

U vindt alle gedetailleerde informatie op deze pagina.

De dienstencheques zijn 8 maanden geldig.

Zolang uw cheques geldig zijn, kunt u een terugbetaling vragen aan Sodexo. Hiervoor wordt wel een bijdrage gevraagd van 0,5 euro per dienstencheque.

Nee, er staat een limiet op het aantal dienstencheques dat u per kalenderjaar kunt bestellen. Die limiet bedraagt 500, 1000 of 2000, afhankelijk van uw situatie. Klik hier voor meer informatie.

Ja. Dienstencheques zijn aftrekbaar voor 30% per cheque zodat elke cheque, na fiscale aftrek, slechts € 6,30 kost.

Deze belastingvermindering is beperkt tot een bedrag van € 1.380  per kalenderjaar per gebruiker, wat overeenkomt met ongeveer 153 cheques.

Gehuwde of wettelijk samenwonende partners hebben elk apart recht op de belastingsvermindering. Je kan de fiscale aftrek maximaliseren door in de loop van het jaar dienstencheques aan te kopen met een nieuw gebruiksnummer op naam van de partner.

Neen. De dienstencheques staan op naam van de gebruiker. De vergoede diensten moeten uitgevoerd worden op het adres vermeld op de dienstencheque.

De dienstencheque is een betaalmiddel voor particulieren, niet voor bedrijven of ondernemingen. Het poetsen van gemeenschappelijke delen in appartementsblokken van praktijkruimtes is evenmin toegestaan.

Wenst u een terugbetaling van uw dienstencheques? Dat kan gratis via uw Beveiligde Zone of door een formulier in te vullen. Uiteraard moeten uw cheques nog geldig zijn.

Meer info op: https://dienstencheques.vlaanderen.be/burger/gebruik/omruiling-terugbetaling/terugbetaling