10 gouden tips

Gemiddeld gooit iedereen bijna 50 kilo goed voedsel per jaar weg — jij waarschijnlijk ook! Dat zorgt voor onnodige milieubelasting en komt op hetzelfde neer als 400 euro per huishouden zomaar weggooien. Maar het kan anders. Er zijn heel wat nieuwe initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Wij haalden onze inspiratie bij myfoody.it. Hieronder vind je 10 tips om voedselverspilling te vermijden.

1. Koop bewust in.
Maak een lijstje van alleen die dingen die je echt nodig hebt. Wijk niet af van je boodschappenlijstje en ga niet met een hongerige maag winkelen.

2. Controleer de datum:
koop geen producten waarvan de “te gebruiken tot” niet veraf is, als je ze niet meteen gaat gebruiken. “Te gebruiken tot” betekent dat je veilig het product kan gebruiken tot die datum (vlees en vis). ”Ten minste houdbaar tot” betekent dat het product tot die tijd zijn verwachte kwaliteit behoudt. Je kunt het na het verstrijken van de datum nog veilig eten.

3. Houd rekening met je budget.
Voedsel verspillen is geld verspillen.

4. Een gezonde koelkast:
controleer de afdichting en de temperatuur. Levensmiddelen worden bewaard tussen 4 en 5 graden Celsius.

5. Roteer:
plaats nieuwere producten achteraan en oudere producten vooraan in je kast of koelkast.

6. Verwerk restjes:
gooi restjes niet in de vuilbak maar gebruik ze de volgende dag opnieuw of vries ze in. Zacht wordend fruit kan worden gebruikt in smoothies en taarten. Verwelkte groente kan je nog altijd gebruiken in soep.

7. Serveer kleine porties. Iemand die zijn bord leeg heeft, kan altijd nog bijscheppen.

8. Bewaar levensmiddelen volgens de instructies op de verpakking.

9. Invriezen:
als je niet zo veel brood eet, kun je het invriezen. Een paar uur voordien een paar sneetjes uithalen volstaat om verse boterhammen te eten. Bereid een aantal maaltijden tegelijk en vries ze in voor momenten waarop je weinig tijd hebt om te koken.

10. Voedingsstoffen voor de tuin:
je houdt altijd wel wat afval over. Installeer een compostvat voor schillen van groenten en fruit. Na enkele maanden heb je nuttige en rijke compost voor je tuin.